HTML

Megfigyelések

A legtöbbnek sose. Néhánynak néha. Akad olyan pillanatuk, hogy a világot olyannak látják, amilyen. Mintha nem látták volna azelőtt. Ez a blog az ilyen pillanatok gyűjtőhelye.

Friss topikok

  • semota: érdekes, nekem a háziközgazdász mindig amellett szokott érvelni, hogy az emberek alapvetően racion... (2009.07.30. 20:06) mintaszerű
  • egy ember: Talán a kettes nőknél mégis igaz... :) Amúgy meg minden tudás és ismeret megkérdőjelezhető. Ez mé... (2009.06.27. 22:08) Igaz vs érdekes
  • átlagosan semmitmondó nikk: Kicsit gyakoroltam. Tizenegyezer pont, tizedmásodperces reakcióidő, rá se néztem a képernyőre csak... (2009.06.24. 11:49) az ajtók záródnak
  • 1/2L: látom te jól meg tudod ragadni a lényeget :) (2009.05.31. 19:55) faszok-e vagyunk?
  • átlagosan semmitmondó nikk: Késő, megnéztem, majd legközelebb. Nem rossz, bár ha emlékeim nem csalnak, nagyrészt ugyanezt már ... (2009.05.29. 04:27) ajándék

Linkblog

Archívum

az ajtók záródnak

2009.06.22. 23:09 :: 1/2L

a kísérlethez kell egy egyszerű program: a képernyőn három ajtó, amikre rákattintva beléphetünk abba a szobába, majd minden további kattintásra bizonyos pénzösszeg nyerhető. hogy mennyi, azt nem tudni előre. másik ajtóra kattintva ismét először belépünk, aztán lehet kasszírozni. a játékosnak száz kattintása van, utána hazaviheti a nyereményt. az egyszerűség kedvéért az első ajtó 10-20 forintot ad véletlenszerűen. a második 15-25 forintot, a harmadik meg 20-30-at. a tényleges összegek nem számítanak, csak példaként mondom.

a kontrollcsoport ezzel az alapjátékkal játszik. az eredmény pedig a várt: néhányszor kattintanak az első ajtóra, aztán a másodikra, aztán a harmadikra, feltérképezik a helyzetet, majd a maradék 80-90 kattintást a legbőkezűbb ajtóra szórják.

változzék a program aképpen, hogy az az ajtó, amire nem kattintunk, folyamatosan zsugorodik, majd pontosan 12 máshol esett katt után sértődötten eltűnik. biztos sokak számára nem meglepő, hogy ilyen esetben a játékosok nagy többsége kényszeresen beavatkozik, és mindenáron megmenti a bezáródó ajtókat. ezzel csökkentve a nyereményét. jó, hülyeség, de ki tudja? lehet, hogy később kifogy a bőséges ajtó mögül a pénz, nem árt megtartani a lehetőséget.

a kísérletvezetők (mondanom sem kell, hogy Dan Ariely az illető) azonban feszegetni kezdték az őrület kereteit. megnövelték az ajtóváltás költségét, ezúttal nemcsak egy elvesztegetett kattintás, de 5 forint bánta a hűtlenséget. az eredmény jottányit sem változott, a játékosok gúvadó szemmel és látható frászban mentették vissza a majdnem becsukódó ajtókat.

de Ariely és csapata nem adja fel ilyen hamar. szépen felírták az ajtókra, hogy mennyi pénzt adnak. érdekelte ez a játékosokat a legkevésbé is? nem. továbbra is minden ajtót nyitva akartak tartani. jó, az is lehet, hogy nem hitték el a feliratokat. végül is mi van, ha kezdetben igazak, de később meg nem, vagy kifogy a pénz vagy valami? sose árt egy B terv.

adtak hát a játékosoknak gyakorlási lehetőséget a tényleges kísérlet előtt, hogy legyen idejük rájönni, őrültséget csinálnak. ám nem jöttek rá.

végül úgy módosították a programot, hogy az eltűnő ajtók nem tűnnek el igazán, csak látszólag. ha a hűlt helyére kattint a játékos, az ajtó megjelenik újra. ezt persze nem tartották titokban, a játékosok pontosan tudták. és ennek megfelelően ... továbbra is az összes ajtóra kattintgattak.

tanulság az nincs. illetve van, de mindenki vonja le magának

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megf.blog.hu/api/trackback/id/tr321202190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

átlagosan semmitmondó nikk 2009.06.23. 09:40:16

www.predictablyirrational.com/?page_id=7

Itt lehet kísérletezni.

SPOILER
A végösszeg szinte állandó, az ajtónyitás kattintásfogyasztása miatt a racionális stratégia kiválasztani egy szimpatikusat és végig azt nyomkodni (első körben a második, második körben az első a leghálásabb, a harmadik nagyon szűkmarkú).

Viszont az easyhard-dal elsőre sikerült buknom, mert nem tudatosítottam kellőképpen, hogy terület alapján jár a pont és két percig folyamatosan jönnek, így két másodperc volt a választási idők (1,x & 3,y) átlagának különbsége, de második alkalommal már csak 0,79 & 0,87 -> 0,08! \o/

Ja, és az Eiffel-toronyban baromi nagy a lépcsők fokmagassága :)

átlagosan semmitmondó nikk 2009.06.24. 11:49:16

Kicsit gyakoroltam. Tizenegyezer pont, tizedmásodperces reakcióidő, rá se néztem a képernyőre csak folyamatosan klikkeltem. Nekem nem tűnik túl jó ötletnek az efféle stratégia követését igénylő kísérletek alkalmazása a racionalitás szemléltetésére (bár sokak stratégiája ilyen a valóságban is), P. K. D. War Game (Citadella) c. novellája jutott eszembe :(
süti beállítások módosítása